Tweede Aedificas Foundation Prijzen uitgereikt

De Aedificas Foundation heeft voor de tweede keer haar jaarlijkse prijzen uitgereikt. De stichting is een initiatief van de Confederatie Bouw en wil verenigingen of organisaties ondersteunen die zich inzetten voor een maatschappelijk relevant project. De prijs ging dit jaar naar Eribo, Democo, Wust en Jacques Delens. De vier bouwbedrijven werkten samen met een vzw aan projecten die de maatschappelijk integratie verbeteren door een betere huisvesting. De winnaars kregen elk € 5000 om hun huidige of toekomstige projecten te ondersteunen.

Woningbouwer Eribo uit Waregem besloot om een helpende hand te bieden aan de vzw Unie der Zorgelozen, een sociaal-artistiek gezelschap dat de sociale uitsluiting op een bijzondere manier te lijf gaat. Ze betrekt mensen uit kansengroepen bij hun volks theater en zorgt zo voor een bijzondere sociale mix. Enkele jaren geleden verhuisde het gezelschap naar de feestzaal Scala die verbouwd en gerenoveerd moest worden. Eribo besloot om de ruwbouw aan kostprijs op te trekken.

De multidisciplinaire bouwonderneming Democo uit Hasselt doet al jaren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen met de vzw Côte-à-Côte en het architectenbureau A2M trok Democo het huis Côte-à-Côte in Louvain-la-Neuve op, een project voor jonge volwassenen die een motorische handicap hebben, maar die intellectueel in staat zijn om hun eigen leven te leiden. Democo nam de engineering- en coördinatiekosten op zich en stelde zijn expertise op het vlak van passiefbouw ter beschikking.

Het bedrijf Wust uit Malmedy ging in zee met Racynes, een vzw die werkt rond sociale actie, jongeren en wonen. Wust schonk een aanzienlijke som geld aan Racynes voor de bouw van zes milieuvriendelijke startwoningen op de terreinen van een speelboerderij. Ze zijn bedoeld voor kwetsbare jongvolwassenen, die er zelfstandig kunnen leren leven. De steun van Wust werd gebruikt voor de isolatie. Dankzij de ingeblazen cellulosevlokken haalt deze nu de geplande K15- waarde.

Jacques Delens verleende financiële steun aan het project Jangada van de Brusselse vzw Les Fauteuils Volants. Jangada is een groepswoning waar minder mobiele mensen zullen samenwonen met studenten en met mensen die niet getroffen zijn door een handicap. Jacques Delens stelde zijn knowhow en dienstverlening ter beschikking bij het opstellen van de technische plannen, de keuze van een aannemer en tijdens de bouwwerken.

Jacques De Meester, voorzitter van de Aedificas Foundation: “De bouwsector heeft onmiskenbaar een maatschappelijke rol. Met deze prijzen willen wij bedrijven die bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen een podium geven. De projecten die vandaag zijn voorgesteld, beantwoorden ten volle aan de criteria van onze stichting. Wij wensen de vier laureaten dan ook te feliciteren en ze de erkenning te geven die ze verdienen.”

Ontdek hier de winnaars & hun initiatieven.