Vorming en opleiding bevorderen integratie van kansengroepen

Woensdagnamiddag 13 december heeft Aedificas Foundation voor de vijfde keer haar jaarlijkse Awards uitgereikt. De stichting is een initiatief van de Confederatie Bouw en wil bouwbedrijven aanzetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en het voeren van een sociaal beleid. De Awards gaan naar projecten waarin bouwbedrijven samen “bouwen” aan een sociale samenleving voor iedereen. De vier Awardwinnaars ontvingen elk 5.000 euro om hun sociaal project verder uit te werken.

Met zijn innovatieve technologieën en indrukwekkende realisaties staat de bouw niet meteen bekend als de meest aaibare sector. Toch zijn ook heel wat bouwbedrijven sociaal bevlogen en vinden ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk, zelfs een evidentie. De bouw draagt letterlijk en figuurlijk zijn steentje bij tot een betere en inclusieve samenleving.

“Aedificas Foundation wil investeren in de kracht en talenten van mensen. Bouwbedrijven aanzetten om actief mee te werken aan projecten die inclusie bevorderen voor de meest kwetsbaren”, vat Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie, de doelstellingen van de stichting samen.

Winnende projecten

De vier winnaars van de Aedificas Foundation Awards 2017 zijn: vzw Centrum voor Arbeidszorg De SprongOostkade & bvba Schilderwerken Zenner, vzw De Tandem & nv Wyckaert Bouwonderneming, vzw Amonsoli & nv Wust, en de Cvba met sociaal oogmerk Start Construction. Bij de beoordeling keek de jury naar de duurzaamheid van het project en de impact voor de kansengroepen. Ook de mate waarin het hele bedrijf betrokken was, bepaalde mee de keuze voor deze initiatieven.

Ontdek hier de winnaars & hun initiatieven.

Engagement van directie tot arbeider

“Betrokkenheid en solidariteit binnen het bedrijf is belangrijk voor een sociaal beleid”, zegt Cécile Coune, voorzitster van de Jury, tijdens de prijsuitreiking. “De Awards belonen vooral de persoonlijke inzet van directie en werknemers voor vorming en begeleiding van kansarme en kwetsbare jongeren. Belangrijker dan de financiële steun is immers het engagement, de actieve bijdrage en toewijding van het voltallige team, van hoog tot laag, van directie tot arbeider en bediende. Centraal staat dan ook de belangeloze dienstbaarheid van de ene mens naar de andere. Die inzet maakt immers het verschil.”